Nou, dat is engels voor 'opwarming van de aarde'. Broeikasgassen als CO2 zitten in de dampkring van de aarde... Zij geven als een doorgeefluik de warmte van de zon stukje bij beetje aan ons af. En dat is maar goed ook, anders zou het hier veel te koud zijn! Maar door ons groeiende energiegebruik komt er (te) veel CO2 bij. Je snapt het al; het klimaat wordt té warm. Het ijs op de Noordpool smelt, waardoor de zeespiegel stijgt en er overstromingen komen. Waar zit CO2 in?
Ah, nu dát doen we door duurzame oplossingen te bedenken!!! Duurzaam betekent dat je energie van de aarde krijgt, terwijl je haar zo min mogelijk belast. Denk hierbij aan zon- of windenergie, en waterkracht. Maar wist je dat jij ook iets kunt doen? Kijk maar eens naar dit lijstje!
Wie nemen CO2 op? Weet je dat nog van je biologieles? Ja. Bomen! Laten een aantal landen deze nu met hele bossen tegelijk omkappen... En bomen nemen niet alleen CO2 op, ze geven hiervoor in ruil ook nog eens zuurstof terug. Dus omkappen is hartstikke stom! Het is een supercool begin om jonge bomen en zaailingen te planten, zodat de aarde afkoelt. Wij beginnen hier alvast... YES!!!
Vind je de tekening leuk en zou je hem graag als kleurplaat willen hebben? Nou, voor al jullie klimaatkids is er eentje gemaakt! Klik op de tekening en je kunt de tekening downloaden. Kleur hem in en hang jouw kunstwerk op in de klas. Als je wilt kun je gelijk aan jouw juf of meester vertellen over het klimaat, zodat andere kids misschien ook gaan meehelpen. Dat zou wat zijn, poh! Of speel een heel nieuw klimaatspel!